به نقل از بوگامولت: رنگ لاستیک بر اثر اصطکاک با زمین از سیاه به خاکستری تبدیل میشود و به مرور سطح لاستیک دچار پوسیدگی میشود،باور اشتباهی که برای عموم مردم جا افتاده این است که نوشابه و یا آب قند میتوانند جایگزین مناسب وارزانی برای واکس لاستیک باشند در این مقاله سعی داریم به طور کامل این موضوع را بررسی کنیم با ما همراه باشید.
مراقبت از لاستیک خودرو
همانطور که پاها قلب دوم انسان هستند لاستیکها نیز قلب دوم ماشینها محسوب میشوند و بهترین خودروها بدون لاستیک هیچ کارای خاصی ندارند. گذشته از این، لاستیکها نقش مهمی در کیفیت رانندگی و ایمنی خودرو دارند. بنابراین مراقبت و دقت در سلامت لاستیک خودرو یکی از مواردی است که رانندگان باید همواره به آن دقت کنند.
لاستیکها به دلیل مواد استفاده شده در آنها تاریخ انقضا دارند. اگرچه اغلب رانندگان به طور تجربی (برای مثال هر 2 سال یک بار) اقدام به تعویض لاستیک خودرو خود میکنند اما آیا راهی علمی تر برای تشخیص طول عمر لاستیکها وجود ندارد؟ آیا طول عمر لاستیک تیوبلس با یک لاستیک معمولی تفاوت ندارد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات بهتر است تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
وقتی لاستیک ها کثیف می شوند یا به آرامی شروع به کمرنگ شدن میکنند لاستیک از رنگ سیاه به رنگ خاکستری تبدیل میشود. این رنگ خود به خود با اصطلاک لاستیک بوجود می اید. رایج ترین حالت واکس لاستیک استاندارد امولسیون روغن های معدنی و آلی با آب است ؛ دلیل اصلی درخشندگی لاستیک نیز همین روغن های مخصوص میباشد.این مواد سطح متخلخل لاستیک را اشباع کرده و شکافهای میکروسکوپی را پر میکنند.
استفاده از آب قند و نوشابه ممنوع !
استفاده از موادی هم چون نوشابه و آب قند و یا واکس های بی کیفیت در صورت استفاده چند باره باعث آسیب های جدی و خوردگی لاستیک میشود همچنین این مواد زیر نور آفتاب واکنش شیمیایی ایجادکرده و سبب از بین رفتن لایه ی محافظ لاستیک میگردد لذا استفادهاز این مواد به هیچ عنوان توصیه نمیگردد و پس از چندبار استفاده حدود ۳۰درصد از عمر مفید لاستیک میکاهد با توجه به افزایش قیمت لاستیک و استفاده از مواد بی کیفیت در ساخت بعضی از لاستیک ها این آسیب ها میتواند ضرر زیادی را متوجه صاحب خودرو کند.واکس لاستیک بوگامولت پس از گذراندن تست های متعدد بر روی لاستیک های ایرانی و خارجی با استفاده از روغن های معدنی و آلی در فرمول خود سطح متخلخل لاستیک را اشباع کرده و با حفظ خاصیت ارتجاعی لاستیک سبب افزایش دو برابری عمر لاستیک شده و به لاستیک ظاهری براق میدهد و میتواند از لاستیک شما در برابر نور خورشید محافظت کند و ماندگاری یک الی دو هفته ای دارد
این واکس ها باتوجه به فرمولاسیون خود میتوانند به لاستیک ظاهری براق نیمه براق و مات بدهند. چون لایه ای که به عنوان واکس روی لاستیک میکشیم بسیار نازک است و از موادی ساخته شده است که در دمای طبیعی وجود دارد دوام طولانی نخواهند داشت.واکس های لاستیک قادرند ماندگاری یک تا دو هفته ای داشته باشند ولی استفاده آنها بر روی لاستیک تمیز و اعمال بیش از ۱ لایه آن بر روی لاستیک می تواند ماندگاری آن را افزایش دهد.
هدف از استفاده واکس لاستیک علاوه بر جذابیت آرایشی و زیبایی ظاهری این است که لاستیک خشک نشود و خاصیت ارتجاعی خود را حفظ کند هم چنین شکاف ها و ترک خوردگی ها در مدت طولانی تری در لاستیک ایجاد شوند.
طول عمر لاستیک ماشین شما چقدر است؟
هر راننده ماهری میداند که اگر عمق آج لاستیک خودرو کمتر از یک سانتی متر باشد، لاستیک فرسوده شده و زمان تعویض آن فرا رسیده است. اگرچه همین نکته تا حد زیادی تکلیف شما را روشن میکند اما سوالی که ذهن بیشتر خریداران لاستیک را به خود مشغول میکند این است که لاستیک جدیدی که برای خودروی خود خریده اند چقدر عمر میکند؟
تشخیص طول عمر دقیق لاستیک خودرو تقریبا غیر ممکن است. عمر هر لاستیکی به نوع رانندگی راننده، شرایط آب و هوایی، وضعیت جاده، میزان فشار روی لاستیکها و از همه مهمتر کیفیت مواد سازنده آن وابسته است.
با وجود آنکه برخی سازندگان لاستیک خودرو با اطمینان از کیفیت محصولات خود گارانتی مسافت (برای مثال 100 یا 50 کیلومتر برای عمر مفید لاستیک) را به مشتریان میدهند اما این اعداد نمی توانند همیشه درست باشند. چراکه بهترین لاستیکها اگر در زیر خودرویی قرار گیرند که بد رانده میشود ممکن از بیش از 30 هزار کیلومتر عمر نکنند.
بهرحال اگر از لاستیک ماشین به خوبی نگهداری شود و نوع رانندگی نیز آسیبی به لاستیکها وارد نکند احتمالا یک تایر باکیفیت باید حدود 100 هزار کیلومتر عمر کند و این عدد با میانگین کارکرد 25 هزار کیلومتر در سال برای خودرو معادل 3 تا 4 سال خواهد بود.
لاستیک تیوبلس خودرو
ایمنی سرنشینان خودرو به میزان زیادی به سلامت لاستیک و کیفیت آن وابسته است. اگر فرسودگی بیشتر قطعات باعث خاموشی و خرابی خودرو میشوند در مقابل فرسودگی بیشازحد تایرها و لاستیک سایی میتواند به قیمت از دست رفتن جان شما یا عزیزانتان تمام شود.
امروزه یکی از دلایل اصلی خودروسازان برای استفاده از لاستیک تیوبلس نیز همین مورد است، چراکه با افزایش سرعت خودروهای امروزی پوسیدگی بافت لاستیک میتواند حوادث ناگواری را رقم بزند.
ساختمان لاستیک تیوبلس
به لحاظ ساختاری لاستیک تیوبلس تفاوت چندانی با نمونههای معمولی ندارد. وجه اختلاف آنها تنها در جدار داخلی است که در مدلهای تیوبلس بهوسیله یک لایه بوتیل (Butyl) عایقبندی میشود تا از نشت هوا به بیرون جلوگیری کند.
این لایه به همراه لبههای رینگ چرخها تشکیل یک مخزن بدون نفوذ مانند تیوپهای معمولی را میدهد؛ اما این تفاوت جزئی چگونه موجب ایمنی بیشتر خودرو میشود؟
عملکرد لاستیک تیوبلس
در لاستیکهای معمولی ورود یک جسم نوکتیز به بدنه موجب پارگی تیوپ و خروج کامل هوا از آن میشود. از آنجایی که لبههای لاستیک نیز عایقبندی نشدهاند هوا بهسرعت از حد فاصل رینگ و لاستیک خارج میشود؛ اما در لاستیک تیوبلس پس از ورود میخ به لاستیک ماشین بهسرعت اطراف آن آب بندی میشود و بدنه میخ نیز بهعنوان درپوشی محکم جلوی خرج هوا به بیرون را میگیرد. با توجه به اینکه این لاستیکها فاقد تیوپ هستند پس نگرانی برای ترکیدن آن نیز وجود نخواهد داشت.
البته لاستیکهای تیوبلس بهطور روزانه مقداری از باد خود را از دست میدهند. این رقم بهطور متوسط در حدود 0.25 اتمسفر است. اگر باد لاستیک خودروی شما بیش از این مقدار کاهش مییابد ابتدا درپوش باد را سفت کنید و در صورت ادامه این روند به یک تعمیرکار متخصص مراجعه کنید.
افزایش عمر لاستیک تیوبلس
1- تنظیم باد چرخها علاوه بر صرفهجویی در مصرف سوخت و سهولت بیشتر در رانندگی موجب افزایش ایمنی خودرو میشود. با توجه به اینکه گیجهای باد آپاراتیها کالیبره نیستند و خطای محسوسی دارند بهتر است یک گیج استاندارد برای تنظیم باد چرخهای خودروی خود تهیه کنید.کالالایک
2- هنگام سفر فشار باد لاستیک تیوبلس را 2 تا 3 psi بیشتر از حالت عادی کنید.کالا لایک
3- برای خودروهای سواری هر 3000 کیلومتر و در خودروهای باری هر 5000 کیلومتر باید لاستیکهای تیوبلس زیر وسیله نقلیه جابجا شوند.
4- هنگامیکه عمق آج لاستیکها به 6 میلیمتر رسید عمر مفید آنها به پایان رسیده است و به فکر تعویض لاستیکها باشید.
امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
دیدگاه خود را بنویسید